dimarts, 18 d’octubre del 2011

"Marx i Freud" - Erich Fromm


L'original en anglès va ser publicat a New York amb el títol: "Beyond the Chains of Ilusion, My Encounter with Marx and Freud".

Notes:

- L'home modern de la societat actual ha canviat la forma i la intensitat de la idolatria. Ha esdevingut l'objecte de les cegues forces econòmiques que regeixen la seva vida. Ret culte a l'obra de les seves mans, es transforma en una cosa. No solament viu alienada la classe obrera (de fet, el treballador qualificat sembla menys alienat que els qui manipulen homes i símbols) sinó que també tots els membres de la societat.

El procés d'alienació existent als països industrialitzats d'Europa i d'Amèrica, independentment de llur estructura política, ha donat lloc a nous moviments de protesta. Un dels símptomes d'aquesta protesta és el renaixement de l'Humanisme Socialista.

Precisament perquè l'alienació ha atès un punt en què voreja la follia a tot el món industrialitzat, en què mina i destrueix les seves tradicions religioses, espirituals i polítiques i fa pesar l'amenaça d'una destrucció general amb la guerra nuclear, molts veuen ara que Marx descobrí l'essència, l'aspecte fonamental de la malaltia moderna de l'home; que no sols havia identificat, sinó que havia demostrat que la idolatria contemporània té arrels en el mode de producció contemporani i només es pot desarrelar canviant completament la constel.lació econòmico-social i alliberant espiritualment l'home.
(Pàg. 70)

("Totes les formes de depressió, de dependència i de culte idolàtric -incloent el fanàtic- són expressions directes o compensacions de l'alienació; també és un resultat de l'alienació el fenomen de la incapacitat d'expressar la pròpia identitat...")

(Marx: "l'essència d'aquest concepte és que el món -la natura, les coses, els altres homes i l'individu mateix- ha esdevingut aliè a l'home, s'ha separat d'ell. No s'experimenta a ell mateix com a subjecte dels propis actes , com una persona que pensa, sent, estima, sinó que s'experimenta únicament en les coses que ha creat...")

Com més coses crea (més productes, més materialisme / consumisme) -> més s'empobreix, més poder col.loca fora d'ell mateix.