dijous, 26 de març del 2009

DUES LLUNES

DUES "LLUNES" AL CEL

El 27 d'agost, a mitjanit i 30 minuts, mirar al cel.
El planeta Mart serà l'estrella més brillant al cel.
Serà tan gran com la lluna plena.
Mart serà a 34,65 milions de milles (55,75 milions de quilòmetres) de la
Terra.
No us ho perdeu.
Sembla que els ulls nus, serà com si la Terra tingués 2 Llunes!
La propera vegada que aquest esdeveniment és produirà esta previst per a
l'any 2287.
Compartir aquesta informació amb tots els amics. Ningú que viu avui ho
podrà veure una segona vegada.

(gràcies Helena)

dimecres, 25 de març del 2009

CONSTEL.LACIÓ, gALàXIa



Una constel·lació és un conjunt d'estels fixes o estrelles sense relació entre ells i que formen un dibuix imaginari. Se separen en grups arbitraris en què s'han dividit els estels fixos. La Unió Astronòmica Internacional divideix el firmament en 88 constel·lacions, la majoria basades en les antigues constel·lacions gregues.

A part dels noms propis tradicionals (d'origen grec, llatí o àrab, normalment), els estels de les constel·lacions reben un nom format per una lletra grega en minúscula, començant per α, i seguint amb l'alfabet grec per ordre decreixent de la seva magnitud aparent, seguida de l'abreviatura o, indistintament, del genitiu llatí del nom de la constel·lació; si s'acaben les lletres greges, es segueix amb les llatines; aquesta és l'anomenada nomenclatura de Bayer.

En astronomia, Càncer (el cranc símbol , Unicode ♋) és una de les 88 constel·lacions modernes i una de les dotze constel·lacions del zodíac. Càncer és petita i tènue, i a molts no els sembla un cranc.

Destaca una de les seves estrelles, la 55, perquè té 5 planetes orbitant al seu voltant, un dels sistemes més nombrosos descoberts fora del Sistema Solar.

Es troba entre les constel·lacions de Bessons a l'Est, Linx al Nord i les constel·lacions de Ca Menor i Hydra al Sud.

La constel·lació també dóna el seu nom al Tròpic de Càncer

L'Óssa Major, és una constel·lació boreal. L'asterisme més destacat de l'Óssa Major és el conjunt de set estrelles anomenat popularment com «el carro gran», amb forma de carro o de cullerot, quatre estrelles en formen la caixa i tres, la cua. La cua del carro fa una corba que assenyala Artur (α Bootis) que és l'estrella més brillant de la constel·lació del Bover. Si allarguem cinc vegades la distància entre les dues últimes estrelles de la caixa del carro cap el nord, trobarem la Polar.

Des de les latituds dels Països Catalans, l'Óssa Major està molt a prop de l'estrella Polar, raó per la qual és una constel·lació circumpolar, una de les constel·lacions que es veu durant tot l'any. Pel fet que la Polar és el punt central del gir de l'esfera celeste, l'Óssa Major no podria estar mai tan baixa com per no poder-la veure.

L'Óssa Menor (en llatí Ursa Minor) és una de les constel·lacions més conegudes de l'hemisferi nord. Consta de set estrelles amb la forma de carro; quatre d'elles formarien el que és la part profunda del carro i les altres tres serien el que és el mànec del carro.


L'element més conegut de l'Óssa Menor és l'estrella Polar, la qual es troba situada en la prolongació de l'eix de la terra, assenyalant el pol nord geogràfic, pel que ha estat emprat per navegants com punt de referència en les seves travessies. A part de l'estrella Polar, l'Óssa Menor manca d'elements d'interès per a l'afeccionat a l'astronomia.

Donada la seva ubicació, l'Óssa Menor només es pot veure en l'hemisferi nord, però a canvi, en aquest hemisferi es veu tot l'any. Juntament amb la seva companya l'Óssa Major, és un dels elements més característics del firmament de l'hemisferi nord.

Una galàxia és un ensems de milers de milions d'estels i de núvols de gas i pols. Tot indica que al centre de determinades galàxies hi ha un forat negre supermassiu

dimarts, 24 de març del 2009

+música

http://www.epdlp.com/topclasica.php

Kiva.org

http://www.kiva.org/
Iniciativa solidària de Microcrèdit one by one.
Pot ser un bon regal d'aniversari ;-)