dilluns, 5 d’octubre del 2009

Docs to C

EL DINERO ES DEUDA (MONEY AS DEBT)

http://www.youtube.com/watch?v=KX0bYy8p8PM



TERAPIA DE XOC... THE SHOCK THERAPY - NAOMI KLEIN
http://www.youtube.com/watch?v=TdQlSKeRvQw

diumenge, 4 d’octubre del 2009

La teta asustada



Direcció i guió: Claudia Llosa

Por estructural, arrelada en les creences més profundes...
Parla de la por de la dona davant les agressions i violacions de la guerrilla "El Sendero Luminoso" al món rural dels Andes peruans. Explica com la influència dels ritus, les tradicions, llegendes i celebracions populars afecten i deixen emprempta a l'inconscient col.lectiu durant vàries generacions...

Crec que la directora aconsegueix tractar molts temes i de manera original a llarg d'una particular història d'autosuperació, però deixo només algunes notes de coses que m'han cridat l'atenció:

La teta asustada: malaltia que s'atribueix als fills que "mengen teta" de noies víctimes de violacions. En els pobles de la zona hi ha la creença de que els nens i nenes nascuts de la por i l'angoixa patiran aquesta malaltia al llarg de la seva vida, tindran un caràcter estrany i tancat determinat pel vincle matern.

La història té un element protagonista, la patata. Hi és present al llarg de la pel.lícula perquè és el fruit més típic de la regió (la papa andina ;)) i l'ingredient principal de la seva alimentació, i també perquè és utilitzat per Fausta, la protagonista, com a anticonceptiu i protector de possibles violacions.

A causa de la patata, que fa "arrels" dins seu, ella cau malalta i pateix dolors i desmais. Quan finalment decideix "viure" i despendre's de pors és quan treu valor suficient per passar per quiròfan i "alliberar-se de la patata".

Segons Claudia Llosa, aquest tractament simbòlic i irreal de la patata persegueix diferents motius; per una banda, dotar un element de la dualitat més extrema (aporta vida / vol privar de vida / aporta malaltia), i per altra, recordar a l'espectador que davant de la pantalla sempre hi ha ficció i fantasia.

Al llarg de tota la pel.lícula hi ha molts elements simbòlics, guinyos al seu poble peruà, i intensions que van més enllà del què s'observa a l'escena.

Va estar molt bé poder-la sentir comentada per la pròpia directora a Sant Boi... :)(Una bona sorpresa!)

http://es.wikipedia.org/wiki/La_teta_asustada