diumenge, 21 de desembre del 2008

Model Competitiu vs. Cooperatiu

En el llibre "El viaje a la felicidad" d'Eduard Punset hi ha moltes aportacions interessants, però de moment (no l'he acabat) m'ha cridat especialment l'atenció la descripció que fa del nostre sistema educatiu i la seva metodologia basada en un model competitiu d'ensenyament-aprenentatge; I el més importat de tot: com determina la nostra societat.

I és que "A veces, en la vida se dan situaciones en las que un empeño absoluto para ganar al otro sin concesiones conduce al desastre para los dos".

A la pàgina 96 exposa un model clàssic que s'estudia a totes les escoles d'administració i direcció d'empreses: "El dilema del prisionero". Val la pena.

"El modelo comptetitivo es un modelo que no requiere empatía con las necesidades o las emociones de los demás. No existe una escala de valores sinó una escala de resultados. Otro problema del sistema competitivo es que para ganar deprisa y repetidas veces no se piensa a largo plazo. Se forman jugadores a corto plazo. Se persiguen pequeños objetivos para mañana o pasado mañana, generando, finalmente, frustración a la larga".

Y el cine marcha...

Després de veure el Documental sobre la història del Cinema i els Drets Humans "Y EL CINE MARCHA..." de M. Huerga que van passar l'altre dia, vaig fer un recull de les pel.lis citades... i aquí n'anoto unes quantes...

HOTEL RWANDA
SINGING FOR DARFUR
NATURA MORTA
L'IMMIGRANT
LA VIDA DE DAVID GALE
LA LEY DEL DESEO
PERSÉPOLIS
THE ROAD TO GUANTANAMO
EL JARDINER FIDEL
LIONS FOR LAMBS

http://www.amnistiacatalunya.org/paginas/agenda-i-activitats-a-catalunya/noticies-locals/noticia-catalunya/articulo/documental-de-manuel-huerga-y-el-cine-marcha/

HoTeL RWANDA


Després de veure la pel.li, vaig agafar algunes notes:

- Colonització Belga - Amb el suport dels Tutsis, governen el país. Generen una diferenciació ètnica per enfrontar Tutsis i Hutus.

- Quan Bèlgica abandona el País, els Hutus agafen el poder i es vengen dels Tutsis. (Els Hutus comptaran amb el suport de França per l'adquisició d'armament)

- Durant el govern Hutu sembla que hi hagi un pacte de pau (entre Hutus i revels Tutsis) amb l'intervenció internacional.

- Els revels Tutsis assassinen el president.

- Els Hutus es revolten i organitzen una matança indiscriminada contra els Tutsis. (Hutus: exèrcit estatal i Interhamwe)

- Retirada de suport internacional.

- 1994: Fi de la guerra: Els revels Tutsis expulsen l'exèrcit Hutu i els Interhamwe a través de la frontera del Congo.


Dirección: Terry George.

Países: Reino Unido, Sudáfrica, USA e Italia.

Año: 2004.

Duración: 121 min.Género: Drama.

Interpretación: Don Cheadle (Paul Rusesabagina), Sophie Okonedo (Tatiana), Nick Nolte (Coronel Oliver), Joaquin Phoenix (Jack), Desmond Dube (Dube), David O'Hara (David), Cara Seymour (Pat Archer), Fana Mokoena (General Augustin Bizimungo), Hakeem Kae-Kazim (George), Tony Kgoroge (Gregoire), Ofentse Modiselle (Roger).Guión: Keir Pearson y Terry George.

Producción: A. Kitman Ho y Terry George.

Música: Andrea Guerra, Rupert Gregson-Williams y Afro Celt Sound System.Fotografía: Robert Fraisse.

Montaje: Naomi Geraghty.

Diseño de producción: Tony Burrough y Johnny Breedt.Dirección artística: Emma MacDevitt.Vestuario: Ruy Filipe.Estreno en USA: 22 Diciembre 2004.Estreno en España: 25 Febrero 2005.

::CiTeS::

MILITARY INTELLIGENCE IS A CONTRADICTION IN TERMS (Grouxo Marx)

ILLUSION IS THE FIRST OF ALL PLEASURES (Oscar Wilde)

LA FUNCIÓ TERAPÈUTICA DE LA NARRATIVA I LA RAÓ PER LA QUAL ELS HOMES, DES DELS ORIGENS DE LA HUMANITAT, CONTEN HISTÒRIES ÉS, COM OCORRE AMB ELS MITES, DONAR FORMA AL DESORDRE DE L'EXPERIÈNCIA (Umberto Eco)

LA INCERTESA ÉS EL TERRENY FÈRTIL PER A LA CREATIVITAT I LA LLIBERTAT PURES, I SUPOSA ENDINSAR-SE EN TERRENY DESCONEGUT EN CADA MOMENT DE LA VIDA. QUAN SENTI LA INCERTESA -AFIRMA COPRA- ESTARÀ EN EL BON CAMÍ; NO ABANDONI.

EL QUE TEME EL SUFRIR YA SUFRE EL TEMOR (Proverbi Xino)

AQUEL QUE INSISTE EN VERLO TODO PERFECTAMENTE CLARO ANTES DE DECIDIR, NUNCA DECIDE NADA (Frederic Amiel)