diumenge, 15 de maig del 2011

FOOD INC. - Funcionament de la indústria alimentària a EEUU

Notes del documental:

(http://www.youtube.com/watch?v=GQyERH_KbQo)

- 80% indústria alimentària és controlada per només 4 multinacionals

- 1950 vs 2008: los pollos se sacrifican con la mitad del tiempo y son el doble de grandes: "A la gente le gusta más la pechuga, por esto han resideñado el pollo para que tenga la pechuga más grande"

- Grans companyies càrniques: proporcionen préstecs als productors/criadors i els tenen sota control, en deute. (així els productors necessiten diners q no tenen per poder fer front a les despeses de renovació de maquinària q la companyia els exigeix)

- Gran part dels treballadors de les companyies càrniques són immigrants sense papers q no es queixen per les males condicions laborals.

- La majoria de les companyies determinen per contracte les condicions d'eficiència productiva. Els criadors no poden seguir el propi sistema. "No tenir poder de decisió en el teu propi negoci és degradant, és com ser un esclau de la companyia"

- La diversitat de productes que veiem al supermercat és falsa, la majoría de productes pertanyen a 4 grans multinacionals i estan elaborats al mateix lloc.

- 30% dels agricultors d'EEUU es dediquen a la producció de blat de moro. El Govern paga als agricultors perquè hi hagi excedent de producció gràcies a la pressió de la indústria. És la matèria prima de la majoria de productes envasats.
(Indústria pressiona govern per subvencionar blat de moro (legislació) -> poden comprar matèria prima per sota del cost de producció)

- Isoglucosa, àcid ascorbic, fructosa... molts elements q apareixen a les etiquetes dels productes provenen del blat de moro; i serveix de pinso pels animals, fins i tot pels peixos de piscifactoria. "Estamos enseñando a los peces a comer maiz"

- Si baixa el preu del blat de moro, baixa el preu prod. càrnics.

- Les vaques són rumiants i s'alimenten a base d'herba. Si mengen blat de moro és perquè és més barat i l'animal s'engreixa més ràpidament. Conseqüències: eColi: bactèria q es genera a l'estómac de la vaca quan mengen blat de moro. Aquesta bactèria muta de tal manera que pot arribar a tenir efectes molt greus per la salut dels consumidors.

- Juntament amb la realitat dels escorxadors: vaques amuntegades entre excrements: alta generació de bacteris i alt contagi -> antibiòtic a full...

- 13 grans escorxadors processen la major part de la vedella que es consumeix a EEUU.

- Cada vegada hi ha menys controls sanitaris. El govern ha perdut tota la capacitat de decisió i control sobre sistema alimentici. Ministeri d'agricultura va perdre judici en el que va acusar a companyies càrniques que havien estat responsables de greus contaminacions. Segons el jutge el ministeri no té dret a regular-ne el tancament. (Aleshores... qui?)

- Si les vaques mengessin herba durant 5 dies aliminarien el 80% de la producció d'eColi.

- Fast food -> diabetes. Diabetes tipo 2 només era freqüent en adults. Ara també en nens/es, en xifres tant elevades q podria ser considerada epidèmia.

- A l'escorxador de porcs més gran del món maten 32000 porcs al dia. Porten treballadors "il.legals" des de pobles situats a un radi de més de 160 km a la rodona. Els treballadors agafen infeccions de manipular la carn i els cauen les ungles. Treballar en una cadena de producció de la indústria càrnica és considerada una de les feines de més risc als EEUU.

- Indústria blat de moro EEUU ha rebentat preus -> Ind. blat de moro mèxic ha tancat -> milers de treballadors mexicans emigren als EEUU, on en molts casos acaben sent victimes de les males condicions de treball de la indústria càrnica. Govern ha permès aquest flux migratori que beneficia la indústria.

- Cada dia fan redades i s'emporten 15 treballadors de mitja detinguts. La indústria els reposta i manté el seu ritme de producció constant.

- 20% creix. anual de productes orgànics. Grans multinacionals estan comprant empreses de prod. orgànica.

- Pràcticament s'ha acabat la possibilitat d'adquirir llavors públiques. Patent Monsanto. "Si guardas las semillas sabes q te va a acabar llamando alguien de Monsanto". Agricultors poden ser denunciats per violació dels drets de patent. No es poden netejar les llavors ni guardar-ne.

- Alts càrrecs ind. alimenticia = alts càrrecs govern. No debat polític sobre tema llavors, controls santiaris,... i es legisla per protegir i mantenir aquests sistema productiu. -> Desinformació al consumidor.

- S'ha creat legislació també per multar qui critiqui el sistema. Es pot acusar per difamació. Oprah va ser denunciada per productors de Texas. Va guanyar el cas després d'anys de judicis i d'un alt cost econòmic.

"USTEDES PUEDEN CAMBIAR EL MUNDO EN CADA MORDISCO"

-